Sună acum: +40 751 258 080
 

Flori

Fata de JOI. Repetat. Eşuat

Când a plecat de la Rizzoli, Gabi a oprit maşina pe şoseaua udă ca să plângă.
Şi să se oprească din tremurat.
Şi să vomite.
Nu şi-a imaginat că un copil, o fata de 16 ani, frumoasă, inteligentă, poate fi atât de CIOPÂRŢITĂ.
Repetat.
Eşuat.
Gabi este voluntara care a ajutat-o pe Flori ca translator în Italia.
Ce nu ştie ea e că Flori a pierdut doi ani din viaţa ei de copil, între zidurile gri ale spitalului M.S. Curie, stănd în pat, chinuindu-se într-un scaun cu rotile, făcându-și nevoile la pleoscă, duş la baia comună, cu alte zeci de copii şi părinţi, cu un fixator extern în picior, sperând, împreună cu mama ei, Adela, că va fi operată într-o joi.
Gabi nu ştia că CASS Prahova nu i-a dat formularul S2 pe motiv că nu se întelege ce inseamnă “repetat, eşuat” în raportul medical de trimitere a copilului la Rizzoli.

*

– „Nu există aşa ceva în nomenclator!

– “Doamnă, nu veţi lua formularul! Vă garantez! Toţi avem copii, uite, si eu îmi cresc singură copilul! Nu cerşesc!”- i-a spus mamei o angajată la CASS (aceasta doamnă lucrează și in ziua de azi, tot la CASS, fiind plătită din banii noștrii – pe bune).

Când Adela, a încercat să îi explice că diferenţa dintre cei doi copii o face CANCERUL şi viaţa copilului ei se stinge în spital, a fost ameninţata că nu trebuia primită în unitate, de aceeași doamnă. Dânsa s-a exprimat așa:

– “Noi nu ştim ce e Rizzoli şi nici dacă ştim, nu ştim dacă are competenţe pentru asta. Dumneavoastră trebuie să mergeţi într-un SPITAL. Ce e aia Institut Ortopedic?

*

– Domnu’ doctor, de ce aţi scris “intervenţii repetate, eşuate”? Doamnele acestea nu înțeleg!

– Adică ce vor ele să scriu, dacă asta s-a întâmplat? Și de ce trebuie să scriu prostii? I s-au pus două proteze în picior, ambele defectuos montate, ambele soldate cu infecţie! Fata asta a stat cu fixator extern 8 luni. Fixatorul s-a infectat! Acum, proteza lui Flori s-a desprins în partea superioară şi îi macină osul. Piciorul s-a blocat şi s-a strâmbat. Nimeni în România nu se mai atinge să o desfacă! Amputarea e clară la noi. Ai fost la ultima intervenţie, ştii ce i s-a întâmplat!

… Îmi amintesc ultima intervenţie foarte clar. Îi zic lui Flori – “fata de joi”, pentru că ea trebuia operată “joi”. Într-o joi. Din săptamână în săptămână, JOI era ziua când Flori nu mânca, nu bea, aşteptând operaţia, pănâ tărziu când se enerva și mânca. Şi aşa au trecut luni. Multe luni… Cu mama dormind pe un scaun sau pe jos. Statul român a plătit spitalizarea. Flori şi-a pierdut copilăria. Au venit la ea ziare, televiziuni. Degeaba. Aşa a fost şi la prima intervenție. Când protocolul oncologic spune că, pe osteosarcom, intervenţia se face în maxim o lună de la terminarea curelor preoperatorii, ea a aşteptat nejustificat câteva luni, conform documentaţiei medicale, riscând fantastic recidiva. Cred că a fost un miracol că nu s-a întâmplat. De aceea, acele vremuri nu trebuie să se mai întoarcă. Niciodată.

``Rămâneam fără picior, e clar. Noi deabia ştiam drumul spre Bucureşti. Nu ştiu să explic cum s-a întâmplat dar, acum mă uit în urmă şi mi se pare că am forţat imposibilul.``

Statul român a cheltuit până acum cu Flori cel putin 100.000 euro numai pe protezele scumpe, depaşite moral, care stau în dulap la ortopedie. Bani care s-au dus pe apa sâmbetei!

– Ok! Cât costă protezarea în Italia? 27.000? Ieftin ca braga! Dacă o făcea din prima nici statul nu mai cheltuia banii ăştia. Copilul avea copilărie. Mama avea viaţa.

Flori a venit în spital acum doi ani şi jumătate. Avea 14 ani. În iulie a făcut 17 ani. În tot acest timp a locuit în spital. În pat. S-a deplasat în scaunul cu rotile. A făcut seara de seara baie cu fixatorul în picior. S-a infectat. Era logic că se va infecta. Nici la Auschwitz nu am văzut aşa ceva…

– Îl suni pe P. de la asociaţie. Îi spui că nu ţi-au dat formularul. Să lase campania să curgă ca să îti asigure spatele. El e portofelul tău! Flori pleacă. Am gândit-o în aşa fel incât, indiferent dacă ia sau nu formularul, FLORI PLEACĂ!

Și s-au strâns bani în campanie. Vreo 14.000 de euro. O doamnă necunoscută a sunat-o pe Adela şi a zis ca îi donează 8.000 de euro. A aflat de caz de la I., mama lui R.

Ne agităm, strigăm. Flori apare la ştiri. Ne pregătim pentru ORICE.

Când a ajuns în Bologna, înainte de a intra în Rizzoli, Flori a scris pe Facebook:

institutul-rizzoli
`` Aici se termină totul.``

Azi, Flori merge. În două picioare. A fost în tabără. Dacă nu i s-ar fi extirpat rotula în România, ar fi putut să facă şi flexia dar italienii de la Institutul Ortopedic Rizzoli din Bologna nu au mai găsit-o şi tare dezamăgiţi au fost…

A fost in tabără. Merge la karaoke. Are un prieten. Ţine cură de slăbire. Nu face recuperare pentru că îi e greu cu deplasarea şi nu îi asigură nimeni gratuit recuperare la domiciliu. Adela a avut un accident casnic şi are dublă fractură de maleolă. Nu o poate ajuta. Merge în Bucureşti, la control. Medicii români colaborează cu medicii italieni şi supervizează copilul împreună. Flori nu merge la şcoală pentru că nu are încredere. De ce ar merge la şcoală într-un sistem în care profesorii o ceartă, îi pun note mici, nu ii explică lucruri şi au pretenţii? Dacă, după terminarea şcolii, ea va sta cu o diploma pe marginea străzii, fără să ştie în ce direcţie să o ia, de ce s-ar duce?

``Copiii înving. Se poate trece peste asta. Nici nu ştiu să zic sau să număr cât înseamnă 30.000 eur. Dar s-au făcut banii ăştia pentru mine. Vreau să devin voluntar în spital. Să povestesc.``

Alte cauze

Mihăiţă

Despre eroi, călăuze şi copii care înving

Superman, Batman şi Spiderman la un loc.

Roxana

Despre mâna bionică şi autotransplant

în timp ce un os rămâne „în aer”

Acești copii nu au fost niciodată singuri. Puterea vine din capacitatea noastră de a ajuta. Vino în comunitatea celor care îsi oferă ajutorul.

Contribuie.